6 voordelen van groepstherapie

Groepstherapie heeft wel wat voordelen boven individuele therapie. Graag zetten we zes voordelen voor je op een rijtje.

Voordeel 1

Je komt samen met een groep lotgenoten, die allen met gelijkaardige moeilijkheden worstelen. Daardoor voel je je al minder alleen staan, het kan helpen om de eenzaamheid te doorbreken en om te praten over thema’s waar je je misschien wat over schaamt.

Voordeel 2

Daarnaast is het ook helpend om te merken dat anderen misschien wel ervaringen hebben die ook voor jou kunnen werken: hoe pak jij iets aan, hoe heb jij dat verteld, hoe ga je om met die lastige gevoelens,…?

Voordeel 3

In groepstherapie word je ook uitgenodigd door de begeleiders om elkaar feedback te geven. Hierdoor kan je ook leren hoe je overkomt op anderen, en of wat jij ervaart voor hen herkenbaar is, of toch misschien een beetje anders is. Het helpt je om te leren hoe je met elkaar in gesprek gaat en over welke je opneemt in een groep. Misschien ben je bijvoorbeeld wat stiller en durf je geen ruimte vragen om het te hebben over jouw situatie of vragen. Dan kan de groep een leerkans bieden om dat toch eens uit te proberen.

Voordeel 4

Bij Voedsel voor de Ziel werken we belevingsgericht. We helpen groepsleden stil te staan bij wat hen bezighoudt, bij de angsten en zorgen die ze ervaren, hoe ze daarover in interactie treden, hoe ze hulp kunnen vragen aan anderen en hoe ze zelf kunnen experimenteren met nieuw gedrag. Ook het oefenen van bepaalde vaardigheden kan een onderdeel zijn van de groepstherapie, denk bijvoorbeeld aan een oefening om meer in contact te komen met je innerlijke belevingswereld, om je overspoelende gevoelens wat op afstand te leren zetten, enz.

Voordeel 5

Elke sessie maken we tijd voor wat je heeft beziggehouden, maar ook voor het doel dat je jezelf hebt gesteld: is het gelukt om dit doel te realiseren? Wat heeft je daarbij geholpen? Of wat was er juist zo moeilijk, dat het toch niet gelukt is?

Voordeel 6

Groepstherapie kost minder dan individuele therapie. Je komt misschien zelf wat minder aan het woord, maar ook door de ervaringen van anderen kan je heel wat leren.

 

Iets voor jou?

Klinkt dit wel als iets waar jij baat aan zou hebben? Of ken je mensen die graag samen willen werken rond de moeilijkheden die ze ervaren door de eetstoornis waar ze mee worstelen?

Neem gerust contact met ons op! En lees hier wat meer over de praktische informatie over een eerste gesprek.

 

Groepstherapie voordelen