Honger in therapie

Leegte (1)

In onze praktijk kan iedereen terecht die hongert of die honger heeft naar meer…

Dat kunnen mensen zijn die worstelen met belangrijke keuze- en levensvragen, met angsten en depressie, met eetproblemen die teveel ruimte innemen om je nog ‘wel-in-je-vel’ te voelen, met kwetsuren die niet gezien werden, of emoties waar je geen blijf mee weet.

Heb jij letterlijk of figuurlijk honger naar meer?

Cliënten bij Voedsel voor de Ziel hebben honger naar verdieping, honger naar verbinding, honger naar een Leven dat de moeite waard voelt om geleefd te worden. Tegelijkertijd is er ook de angst om dat leven ten volle aan te gaan. Soms hebben kwetsuren onderweg het lastig gemaakt.

Cliënten hongeren soms letterlijk, maar vaak ook figuurlijk.

Misschien helpt honger wel een saus te leggen over je pijn, verdriet, angst, eenzaamheid, onvervulde verlangen, onuitgesproken behoeftes, ongeziene noden,… Of misschien is het juist het stillen met voedsel dat een beschermlaag legt over wat je liever niet wil ervaren.
Misschien helpt vb. het terugtrekken uit sociale contacten om niet de confrontatie aan te moeten gaan met angst voor afwijzing, angst om niet te voldoen, of juist de angst om je na een diepgaand contact weer heel eenzaam te gaan voelen…

Maar, als wij spreken over ‘hongeren’, dan bedoelen we ook het nauwelijks nog kunnen proeven van of ontvangen van fysieke, emotionele, relationele, sociale of spirituele voeding. Als je hongert doe je jezelf tekort. Je leeft vanuit een tekort of in een manco…

Hoe meer je jezelf verteert, hoe meer je in jezelf keert en hoe minder je de verbinding durft of kan aangaan. Interesses verdwijnen, vrienden blijven weg, er is geen energie meer over voor wat het leven voordien kleur gaf. En zo wordt alles grijs… En tenslotte donkerder…

Therapie als Voedsel voor de Ziel

Als je hongert naar iets, dan zit daar een verlangen of een nood onder. In therapie kan je ervaren wat je nodig hebt, hoe je daar zorg voor kan dragen en hoe je jezelf kan voeden. Therapie is een proces waarin je jezelf beter (in zijn volledigheid) leert kennen, waar je lucht en taal kan geven aan wat weggestopt lag, waar je kan experimenteren met het uitspreken van je noden en het aangaan van een hel(p)ende relatie. Het is samen zoeken en samen creëren van jouw levensechte verhaal, met al zijn kanten en bochten.

Honger naar meer? Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *